Japońskie zdrowie – Naomi Moriyama, William Doyle – „Zdrowy jak japońskie dziecko” [recenzja]

zdrowy

Rok 2012 – w czasopiśmie medycznym „Lancet” ukazują się wyniki badania zakrojonego na światową skalę. Potocznie mówi się o nich „światowe igrzyska w zdrowiu”. Wśród 187 państw pod względem przewidywanej długości zdrowego życia (zarówno kobiet, jak i mężczyzn) na pierwszym miejscu uplasowała się Japonia. Czy to przypadek? Bynajmniej. Mieszkańcy tego dalekiego kraju rozkochani są w wartościowym i pysznym jedzeniu. Dlatego też publikacja Zdrowy jak japońskie dziecko zawiera siedem sekretów, które pozwolą rodzicom pielęgnować i poprawić stan zdrowia ich pociechy. Wśród nich znajdziemy zachęcanie do próbowania bardziej różnorodnych posiłków, nauka elastycznej powściągliwości, czerpanie radości ze smakołyków i przekąsek, codzienna aktywność fizyczna, „mądre nagrody” czy wspólne posiłki. Pamiętajmy: dzieci dorastają, wzorując się na rodzicach.

Uwaga! Na początek ważna informacja dla każdego czytelnika. Autorzy nie są profesjonalistami z zakresu usług medycznych. Bazują jedynie na swoich doświadczeniach. Zanim więc ktokolwiek zdecyduje się na zastosowanie porad, powinien skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym, gdyż w żadnym wypadku rady w niej zawarte nie zastąpią zalecenia lekarskiego ani tym bardziej diagnozy. Jeśli jednak dziecko rozwija się prawidłowo, to nie ma powodów do obaw.

Wzorce dotyczące odżywiania zaprezentowane w książce są spójne z najnowszymi zaleceniami wielu ekspertów w dziedzinie zdrowia oraz diety dziecka. Co zatem zrobić, by uporać się z największą zmorą naszych czasów, czyli z otyłością? Przede wszystkim zwiększyć spożycie owoców i warzyw (zwłaszcza tych strączkowych), jak również produktów pełnoziarnistych. Ograniczyć spożycie produktów bogatych w tłuszcze nasycone (tym samym zwiększając spożycie tych nienasyconych) oraz cukru ( uważanego za białą śmierć). Zakazów jest wiele, ale bezsprzecznie niezbędna jest aktywność fizyczna (przynajmniej 60 minut dziennie). Tajnym sekretem Japończyków jest także ryż (komponent prawie każdego posiłku). Na pozór wszystko wydaje się proste, ale jednak większość osób napotyka szereg trudności, by wcielić je w życie. Autorzy przekonują: dietetycy i eksperci w dziedzinie zdrowia rodzinnego są zgodni, że taki jadłospis jest doskonałym wzorem do naśladowania.

W książce Naomi Moriyama oraz William Doyle znajdziemy szereg ważnych informacji dla każdego rodzica. Wśród nich odpowiedzi na pytania: w jaki sposób za pomocą drobnych zmian zmienić codzienne posiłki na zdrowsze; dlaczego nie warto demonizować pewnych produktów; jak ważne jest podawanie dzieciom nowych potraw oraz fakt by same nakładały sobie porcje; co daje włącznie dzieci w przyrządzanie posiłków, a przede wszystkim – jak pielęgnować zdrowy styl życia i jak korzystać z niego na co dzień, by utrzymać organizm w zdrowiu już od najmłodszych lat.

Fot.: Muza

Magdalena Kurek

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Gdańskim. Zgodnie z sentencją Verba volant, scripta manent (słowa ulatują, pismo zostaje) pracuje nad rozprawą doktorską poświęconą interpretacji muzyki w prasie lat ’70 i ‘80. Jej zainteresowania obejmują literaturę i sztukę, ale główna pasja związana jest z tempem 33 obrotów na minutę (mowa oczywiście o muzyce płynącej z płyt winylowych).

1 odpowiedź

  1. Gandalf napisał(a):

    Świetna książka, która choć mocno bazuje na kulturze Japonii, zawiera mnóstwo rad, które warto wprowadzić także w naszym życiu. Faktycznie złe odżywianie i brak ruchu to niemały problem, więc wzorce warto czerpać od najlepszych. :) Świetna recenzja!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *