Fokstrot

„Fokstrot” – zdobywca Srebrnego Lwa w Wenecji od 7 września w kinach

Fokstrot –  Zdobywca wielu nagród na światowych festiwalach, w tym Srebrnego Lwa na 74. MFF w Wenecji oraz izraelski kandydat do Oscara, który znalazł się na tzw. shortliście w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.  W głównej roli występuje znakomity aktor izraelski Lior Aszkenazi, gwiazda doskonale znanej również w Polsce czarnej komedii Duże złe wilki, jednego z ulubionych filmów Quentina Tarantino. W kinach od 7 września 2018. Dystrybutorem jest Aurora Films, my natomiast objęliśmy film patronatem medialnym. 


NAGRODY I FESTIWALE

2018 – OSCARY 2018 – Najlepszy Film Nieanglojęzyczny (shortlista)
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Luksemburgu – Grand Prix
2018 – 24. Festiwal Filmowy WIOSNA FILMÓW
2018 –  Międzynarodowa Akademia Prasowa,SATELITY – najlepszy film zagraniczny (nominacja)
2018 – Międzynarodowy Festiwal w Portland
2018 – Międzynarodowy Festiwal w Palm Springs – najlepszy reżyser (nagroda), najlepszy film zagraniczny (nominacja)
2018 – Festiwal Filmowy w Monachium – najlepszy film zagraniczny (nominacja)
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji – 3 nagrody: Srebrny Lew – nagroda Jury, Arca Cinema Giovani Award, SIGNIS Award
2017 –OFIRY, nagrody Izraelskiej Akademii Filmowej – 13 nominacji, 8 nagród: najlepszy film, reżyser, aktor – Lior Aszkenazi, zdjęcia, montaż, scenografia, muzyka, dźwięk

2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Atenach – najlepszy reżyser (nagroda główna)
2017 – Nagrody National Board of Review – najlepszy film zagraniczny (nagroda główna)
2017 – Festiwal Filmowy w Zagrzebiu – Nagroda Publiczności dla najlepszego filmu zagranicznego
2017 –  Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Atenach – najlepszy reżyser (nagroda główna dla Samuela Maoza)
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy Camerimage w Bydgoszczy
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Telluride
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Toronto
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hajfie
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Londynie
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Valladolid – konkurs główny
2017 – Israeli Cinema Day
2017 – Nagrody Akademii Filmowej Azji i Pacyfiku – konkurs główny


OPIS I ZWIASTUN

Pewnego dnia zwyczajne izraelskie małżeństwo, Michael i Daphna Feldmannowie zostają zdruzgotani niespodziewaną wiadomością. U progu ich domu pojawiają się żandarmi i informują o śmierci ich syna Jonathana podczas służby na niemal opustoszałym posterunku wojskowym.

Z biegiem czasu Michael staje się coraz bardziej sfrustrowany niekończącymi się wizytami całej armii krewnych i biurokratów składających nieszczere kondolencje.

Podczas gdy jego żona przeżywa żałobę w ciszy i spokoju, Michael wpada w spiralę gniewu, który przybiera coraz bardziej absurdalne rozmiary – analogicznie do surrealistycznych doświadczeń wojennych jego syna…

FOKSTROT - polski zwiastun (premiera kinowa 7 września 2018)


SYLWETKA REŻYSERA

Samuel Maoz– urodził się w 1962 roku w Tel Awiwie. W wieku 13 lat otrzymał kamerę 8mm oraz rolkę filmu. Szybko zapragnął odtworzyć scenę strzelaniny obejrzanej w westernie. Ustawił kamerę na torach, ale nie nacieszył się długo planowanym ujęciem – przejeżdżający pociąg rozbił urządzenie w drobny mak. Jednak już jako osiemnastolatek Samuel miał na koncie tuziny amatorskich filmów. Wkrótce potem trafił do armii, gdzie został członkiem załogi czołgu. Trenował strzelectwo, mierząc do baków z paliwem, które eksplodowały niczym fajerwerki w lunaparku. Dopiero gdy wybuchła wojna w czerwcu 1982 roku, prawdziwie odczuł horror bycia strzelcem wyborowym. W 1987 roku ukończył studia kinematograficzne, ale zajęło mu 20 lat, zanim nakręcił swój pierwszy pełnometrażowy film fabularny, Liban (2009). W całym swoim życiu Maoz nosił garnitur jedynie trzy razy: na swej bar micwie, kiedy odbierał Złotego Lwa w Wenecji za Liban oraz osiem lat później – gdy zgarniał kolejnego weneckiego Lwa, tym razem Srebrnego, za Fokstrot.

Filmografia:
2017 Fokstrot / Foxtrot
2013 Venice 70: Future Reloaded (dok.)
2013 Manybuy (kr.m.)
2009 Liban / Lebanon
2000 Total Eclipse (dok.)

Źródło oraz fot.: Aurora Films 

Fokstrot

Write a Review

Opublikowane przez

Mateusz Cyra

Redaktor naczelny oraz współzałożyciel portalu Głos Kultury. Twórca artykułów nazywanych "Wielogłos". Prowadzący cykl "Aktualnie na słuchawkach". Wielbiciel kina, który od widowiskowych efektów specjalnych woli spektakularne aktorstwo, a w sztuce filmowej szuka przede wszystkim emocji. Koneser audiobooków. Stan Eminema. Kingowiec. Fan FC Barcelony.  

Tagi
Śledź nas
Patronat

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *