Podobno dieta to sposób odżywiania, styl życia. Tak przynajmniej wskazuje tłumaczenie tego słowa ze starogreckiego. W dużej mierze kojarzy nam się jednak z odchudzaniem. Wpisując do wyszukiwarki słowo dieta, znajdziemy aż 388 000 000 wyników. W okresie wiosenno-letnim gazety czy portale starają się udzielać nam szeregu wskazówek, byśmy mogli pochwalić się piękną sylwetką. Jedne dają nam dwa tygodnie, inne trzy miesiące, by uzyskać upragniony rezultat. Niestety, jak pokazują badania, jemy więcej i gorzej… I to przekłada się na stan naszego zdrowia. Szukamy zatem sposobu, by – nie rezygnując z przyjemności konsumpcji – zacząć jednak jeść zdrowo. Ale czy to w ogóle możliwe? Pomysłów powstało wiele, a co za tym idzie, narosło również wiele mitów. Frida Duell w swoim poradniku Jedzenie, Mity, Nauka postanowiła się z nimi rozprawić.
MIT 1. Na sklepowych półkach z łatwością możemy kupić produkty light. Czy faktycznie spełniają założenia producenta? Czy wręcz przeciwnie – można od nich przytyć? Istnieją teorie mówiące, że środki słodzące zwiększają zapotrzebowanie na cukier lub pobudzają uczucie głodu. Nie zostały jak dotąd jednak potwierdzone naukowo. Sacharyna jest najrzadziej stosowanym słodzikiem, dodatkowo dodawanym częściej do napojów, a te z kolei nie mają dostarczać wartości odżywczych, a jedynie energię. Także póki co – bez paniki.
MIT 2. Trwa debata o tym, jak szkodliwe dla dorosłych jest picie mleka. Niezdrowe miałyby być przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, gdyż są one odpowiedzialne za wzrost poziomu złego cholesterolu LDL we krwi. Urząd ds. żywności twierdzi, że mleko jest zdrowe, ale zaleca mleko chude, zawierające mniej tłuszczów nasyconych. Z kolei amerykańskie badania pod lupę wzięły tłuszcze z produktów mlecznych bezpośrednio we krwi. Okazało się, że ludzie, którzy mieli ich poziom podwyższony, byli o wiele mniej narażeni na wystąpienie cukrzycy typu 2. Dlatego też śmiało można mleczko do kawy nadal dodawać.
MIT 3. A co z olejem kokosowym? Przypisuje mu się wiele pozytywnych cech, w tym spalanie tłuszczów w organizmie. Niestety, to kłamstwo. Tłuszcz kokosowy zawiera dużo kalorii, co może doprowadzić do nadmiaru energii, a ta każe organizmowi magazynować tłuszcz. Przesadą zatem jest nazywanie go zdrowym, ale śmiało może stać się alternatywą dla innych tłuszczy takich jak masło (gdy potrzebujemy stałej konsystencji) czy olej (do gotowania lub pieczenia).
W ostatnim czasie jak grzyby po deszczu pojawiają się kolejne osoby, które w krótkim czasie urastają do rangi ekspertów od zdrowego żywienia. W natłoku informacji, często sprzecznych, trudno odróżnić prawdę od fałszu. Frida Duell (mająca na swoim koncie wieloletnią praktykę lekarską) podjęła wyzwanie i krok po kroku stara się czytelnikowi przedstawić fakty, pseudofakty, a dodatkowo serwuje ponad trzydzieści przepisów na zdrowe, proste i pyszne dania. Pod lupę zostały wzięte najczęstsze teorie: żywność light, kawa, cukier, tłuszcze, minerały i witaminy. Odpowiada również na pytania: czy mięso powoduje raka, czy jajka eko są trujące, czy powinno się smażyć na oliwie z oliwek.
Oprócz waloru popularnonaukowego książce nie można odmówić pięknej szaty graficznej. Znajdujące się w niej ilustracje doskonale współgrają z treścią. Z pewnością jest to pozycja warta przeczytania, która może skłonić nas do zastanowienia się nad kupowanymi przez nas, często w biegu, produktami. Przecież jedzenie dotyczy każdego z nas.
Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Gdańskim. Zgodnie z sentencją Verba volant, scripta manent (słowa ulatują, pismo zostaje) pracuje nad rozprawą doktorską poświęconą interpretacji muzyki w prasie lat ’70 i ‘80. Jej zainteresowania obejmują literaturę i sztukę, ale główna pasja związana jest z tempem 33 obrotów na minutę (mowa oczywiście o muzyce płynącej z płyt winylowych).
Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? ZGADZAM SIĘ
Manage consent
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.