Filmy,Newsy,Patronat

“Najlepsze lata” Gabriele Muccino w kinach od 18 czerwca 2021!

najlepsze lata
najlepsze lata

Już 18 czerwca do kin trafi film “Najlepsze lata“. To nakręcona z rozmachem opowieść o wieloletniej przyjaźni i miłości na tle najnowszej historii Włoch. Film wyreżyserował Gabriele Muccino, znany z takich hollywoodzkich przebojów jak „W pogoni za szczęściem”, „Siedem dusz” czy „Ojcowie i córki“. W rolach głównych wystąpiła czołówka włoskich aktorów, m.in. Micaela Ramazzotti oraz Pierfrancesco Favino. Dystrybutorem filmu jest Aurora Films, my natomiast objęliśmy go patronatem medialnym. 

Od niewinnej młodości aż po blaski i cienie dorosłego życia. Od idealizmu po rozczarowania oraz frustracje. W nowym filmie ceniony włoski reżyser i scenarzysta Gabriele Muccino towarzyszy swoim bohaterom przez czterdzieści lat. Obrazuje ich losy, a tłem czyni pełną politycznychzawirowań najnowszą historię swojego kraju.

Mający hollywoodzkie doświadczenie Gabriele Muccino z imponującym narracyjnym rozmachem wplata indywidualne historie „poszarpanych” przez życie bohaterów w większą całość, jaką jest najnowsza historia Włoch. Sentyment miesza się tu z żywymi emocjami, nie tylko za sprawą wyrazistych zdjęć czy klimatycznej muzyki, ale i charyzmatycznych ról czołówki włoskich aktorów.

Paola, Giulia i Riccardo poznajemy na początku lat 80., podczas gwałtownych zamieszek ulicznych, jakie rozegrały się w Rzymie. Trio zbuntowanych nastolatków wkrótce uzupełnia piękna dziewczyna imieniem Gemma, która wprowadza w ich wzajemne relacje trochę zamieszania. Dla każdego z czwórki bohaterów życie zgotowało inny scenariusz, weryfikując, nierzadko brutalnie, ich nastoletnie fantazje czy idee. Jednak nawet to nie stanie na przeszkodzie w próbie odbudowy młodzieńczej przyjaźni.


Najlepsze lata –   zwiastun

Najlepsze lata - polski zwiastun (w kinach od 18 czerwca 2021 roku)


Najlepsze lata  – sylwetka reżysera

Gabriele Muccino – ceniony włoski reżyser, scenarzysta i producent. Urodził się w 1967 roku w Rzymie, pochodzi z artystycznej rodziny. Porzucił studia filologiczne na rzecz kina i terminowania w rzymskim Centro Sperimentale di Cinematografica. Rozpoczynał od krótkich metraży pokazywanych na antenie włoskiej telewizji Rai Uno. W pełnym metrażu zadebiutował w 1998 roku filmem „Ecce facto”, ale prawdziwym przełomem okazał się jego trzeci film. Nakręcony w 2001 roku „Ostatni pocałunek” przyniósł mu nagrodę publiczności na Sundance Film Festival i międzynarodową rozpoznawalność, która zaowocowała zainteresowaniem ze strony Hollywoodu. Czego dowodem „W pogoni za szczęściem” (2006) czy „Siedem dusz” (2008), oba z Willem Smithem w roli głównej. Muccino kontynuował kręcenie filmów za oceanem, współpracując z takimi gwiazdami, jak Russell Crowe, Uma Thurman czy Gerard Butler. Wraca też do swoich włoskich korzeni za sprawą takich produkcji jak „Nadeszło lato” (2016) czy „Najlepsze lata” (2020).

Filmografia:
2020 Najlepsze lata / Gli anni più belli
2020 Calabria, terra mia (kr.m.)
2018 W domu wszystko ok. / A casa tutti bene
2018 Vasco e Viola (kr.m.)
2016 Nadeszło lato / L’estate addosso
2015 Ojcowie i córki / Fathers and Daughters
2012 Trener bardzo osobisty / Playing for Keeps
2010 Baciami ancora
2010 Senza tempo (kr.m.)
2008 Siedem dusz / Seven Pounds
2007 Heartango (kr.m.)
2007 Viva Laughlin (serial TV – jeden odcinek)
2007 Nera (kr.m.)
2006 W pogoni za szczęściem / The Pursuit of Happyness
2006 Kogo tu szukacie? / Chi siete venuti a cercare? (TV dok.)
2004 Giovani talenti italiani (segment: 14 agosto)
2003 Pamiętaj mnie / Ricordati di me
2001 Ostatni pocałunek / L’ultimo bacio
1999 Na zawsze ty / Come te nessuno mai
1999 Gli amici di Sara (TV dok.)
1998 Ecco fatto
1996 Intolerance (segment: Max suona il piano)

Podobne wpisy:


Redaktor naczelny oraz współzałożyciel portalu Głos Kultury. Twórca artykułów nazywanych "Wielogłos". Prowadzący cykl "Aktualnie na słuchawkach". Wielbiciel kina, który od widowiskowych efektów specjalnych woli spektakularne aktorstwo, a w sztuce filmowej szuka przede wszystkim emocji. Koneser audiobooków. Stan Eminema. Kontakt: redakcja@gloskultury.pl lub czarnepioro@gmail.com

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone gwiazdką *