najlepsze lata

„Najlepsze lata” Gabriele Muccino w kinach od 18 czerwca 2021!

Już 18 czerwca do kin trafi film „Najlepsze lata„. To nakręcona z rozmachem opowieść o wieloletniej przyjaźni i miłości na tle najnowszej historii Włoch. Film wyreżyserował Gabriele Muccino, znany z takich hollywoodzkich przebojów jak „W pogoni za szczęściem”, „Siedem dusz” czy „Ojcowie i córki„. W rolach głównych wystąpiła czołówka włoskich aktorów, m.in. Micaela Ramazzotti oraz Pierfrancesco Favino. Dystrybutorem filmu jest Aurora Films, my natomiast objęliśmy go patronatem medialnym. 

Od niewinnej młodości aż po blaski i cienie dorosłego życia. Od idealizmu po rozczarowania oraz frustracje. W nowym filmie ceniony włoski reżyser i scenarzysta Gabriele Muccino towarzyszy swoim bohaterom przez czterdzieści lat. Obrazuje ich losy, a tłem czyni pełną politycznychzawirowań najnowszą historię swojego kraju.

Mający hollywoodzkie doświadczenie Gabriele Muccino z imponującym narracyjnym rozmachem wplata indywidualne historie „poszarpanych” przez życie bohaterów w większą całość, jaką jest najnowsza historia Włoch. Sentyment miesza się tu z żywymi emocjami, nie tylko za sprawą wyrazistych zdjęć czy klimatycznej muzyki, ale i charyzmatycznych ról czołówki włoskich aktorów.

Paola, Giulia i Riccardo poznajemy na początku lat 80., podczas gwałtownych zamieszek ulicznych, jakie rozegrały się w Rzymie. Trio zbuntowanych nastolatków wkrótce uzupełnia piękna dziewczyna imieniem Gemma, która wprowadza w ich wzajemne relacje trochę zamieszania. Dla każdego z czwórki bohaterów życie zgotowało inny scenariusz, weryfikując, nierzadko brutalnie, ich nastoletnie fantazje czy idee. Jednak nawet to nie stanie na przeszkodzie w próbie odbudowy młodzieńczej przyjaźni.


Najlepsze lata –   zwiastun

Najlepsze lata - polski zwiastun (w kinach od 18 czerwca 2021 roku)


Najlepsze lata  – sylwetka reżysera

Gabriele Muccino – ceniony włoski reżyser, scenarzysta i producent. Urodził się w 1967 roku w Rzymie, pochodzi z artystycznej rodziny. Porzucił studia filologiczne na rzecz kina i terminowania w rzymskim Centro Sperimentale di Cinematografica. Rozpoczynał od krótkich metraży pokazywanych na antenie włoskiej telewizji Rai Uno. W pełnym metrażu zadebiutował w 1998 roku filmem „Ecce facto”, ale prawdziwym przełomem okazał się jego trzeci film. Nakręcony w 2001 roku „Ostatni pocałunek” przyniósł mu nagrodę publiczności na Sundance Film Festival i międzynarodową rozpoznawalność, która zaowocowała zainteresowaniem ze strony Hollywoodu. Czego dowodem „W pogoni za szczęściem” (2006) czy „Siedem dusz” (2008), oba z Willem Smithem w roli głównej. Muccino kontynuował kręcenie filmów za oceanem, współpracując z takimi gwiazdami, jak Russell Crowe, Uma Thurman czy Gerard Butler. Wraca też do swoich włoskich korzeni za sprawą takich produkcji jak „Nadeszło lato” (2016) czy „Najlepsze lata” (2020).

Filmografia:
2020 Najlepsze lata / Gli anni più belli
2020 Calabria, terra mia (kr.m.)
2018 W domu wszystko ok. / A casa tutti bene
2018 Vasco e Viola (kr.m.)
2016 Nadeszło lato / L’estate addosso
2015 Ojcowie i córki / Fathers and Daughters
2012 Trener bardzo osobisty / Playing for Keeps
2010 Baciami ancora
2010 Senza tempo (kr.m.)
2008 Siedem dusz / Seven Pounds
2007 Heartango (kr.m.)
2007 Viva Laughlin (serial TV – jeden odcinek)
2007 Nera (kr.m.)
2006 W pogoni za szczęściem / The Pursuit of Happyness
2006 Kogo tu szukacie? / Chi siete venuti a cercare? (TV dok.)
2004 Giovani talenti italiani (segment: 14 agosto)
2003 Pamiętaj mnie / Ricordati di me
2001 Ostatni pocałunek / L’ultimo bacio
1999 Na zawsze ty / Come te nessuno mai
1999 Gli amici di Sara (TV dok.)
1998 Ecco fatto
1996 Intolerance (segment: Max suona il piano)

najlepsze lata

Write a Review

Opublikowane przez

Mateusz Cyra

Redaktor naczelny oraz współzałożyciel portalu Głos Kultury. Twórca artykułów nazywanych "Wielogłos". Prowadzący cykl "Aktualnie na słuchawkach". Wielbiciel kina, który od widowiskowych efektów specjalnych woli spektakularne aktorstwo, a w sztuce filmowej szuka przede wszystkim emocji. Koneser audiobooków. Stan Eminema. Kingowiec. Fan FC Barcelony.  

Tagi
Śledź nas
Patronat

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.