Filmy,Newsy

„Niebieskie Chachary” – dokument pokazujący życie kibiców Ruchu Chorzów w kinach od 15 listopada!

niebieskie chachary
niebieskie chachary

W połowie listopada odbędzie się premiera filmu dokumentalnego Niebieskie Chachary.

To długo oczekiwany, dokumentalny film pokazujący życie kibiców Ruchu Chorzów od środka!

Dystrybutorem filmu jest Holly Pictures. 

OPIS FILMU

Dlaczego człowiek zostaje kibicem?

Emocje, pasja, bycie we wspólnocie, czy może wyjątkowa historia klubu? Co kieruje futbolowymi fanatykami? Cezary Grzesiuk przez dekadę filmował życie fanów Ruchu Chorzów.

Wiele lat pracy dało możliwość sfotografowania zamkniętego środowiska piłkarski fanatyków. Nie z boku, nie zza szpaleru policjantów, ale z samego środka stadionowego „młyna”.

Umożliwiło to pokazanie jasnych i ciemnych stron kibicowskiego świata w Polsce i za granicą. Jednym z wątków filmu jest przyjaźń sympatyków Atletico Madryt i Ruchu Chorzów, innym chuligański kodeks przekazywany z ojca na syna.

Przenikając przez różne grupy kibicowskie, reżyser oddaje głos fanom i fanatykom, starając się znaleźć odpowiedź na pytanie, kim jest współczesny kibic.

 

„Piłka nożna to nie jest sprawa życia i śmierci. To sprawa o wiele ważniejsza.”

REŻYSER O FILMIE – FRAGMENTY Z WYWIADÓW

– Kiedy zobaczyłem to morze ludzi, chorągwie, bębny, pomyślałem – to jest temat, to jest widowisko na miarę filmu.

– Kibice są różni, ale tak naprawdę emocje, które przeżywają, są takie same.

– Bo żeby naprawdę dotrzeć do człowieka i poznać przyczyny, dla których robi to, co robi, potrzeba czasu. Chciałem w filmie pokazać różnego bohatera, nie skupiłem się na konkretnym przypadku.

– Moim zdaniem takiego filmu o kibicach i piłce, pełnometrażowego dokumentu nieszukającego chwilowej, taniej sensacji, jeszcze w polskim kinie nie było.

– Kibice Ruchu nie są sezonowcami, który raz na cztery lata siadają przed telewizorami z okazji mistrzostw świata. To ludzie, którzy codziennie oddają się sprawie – uczestniczą w piłkarskiej eucharystii.


TWÓRCY

Reżyseria: Cezary Grzesiuk

Współpraca reżyserska: Krystian Kamiński

Scenariusz: Cezary Grzesiuk

Współpraca scenariuszowa: Krystian Kamiński, Piotr Nosal, Łukasz Ludkowski

Zdjęcia: Cezary Grzesiuk, Paweł Labe, Tomasz Szołtys, Jan Mamoń, Ireneusz Sobierajski, Karol Czyż, Marcin Banot, Radosław Kowalczyk

Muzyka: Rafał Rozmus

Montaż: Cezary Grzesiuk, Cezary Grzesiuk jr

Producent: Cezary Grzesiuk

Produkcja: Blue Dream Film

NIEBIESKIE CHACHARY – oficjalny zwiastun


SYLWETKA REŻYSERA 

Cezary Grzesiuk

Polski producent, reżyser, oraz montażysta filmowy, urodzony w 1963 roku. Właściciel studia fimowego Blue dReam Film. Wykładowca w Krakowskiej Szkole Filmowej AMA. Pracował jako montażysta przy wielu znanych produkcjach filmowych, takich jak: “Skazany na bluesa” (2005), “Różyczka” (2010), “Imagine” (2012), “Pewnego razu w listopadzie…” (2017). Dwukrotnie nagrodzony Złotym Lwem na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni w kategorii montaż za filmy “Przystań” (1998) oraz “Ogniem i Mieczem” (1999). W 2016 roku został odznaczony medalem “Zasłużony Kulturze Gloria Artis” przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Wybrana filmografia:

2019 – Z WNĘTRZA – produkcja, reżyseria, montaż

2018 – NIEBIESKIE CHACHARY – produkcja, reżyseria, montaż, zdjęcia

2018 – GRACZ – montaż, reż. Jan Chałupka

2017 – PEWNEGO RAZU W LISTOPADZIE – montaż, reż. Andrzej Jakimowski

2016 – TRZY UPADKI ŚWIĘTEGO – montaż, reż. Jacek Januszyk

2013 – POWRÓT – montaż, reż. Ewa Bukowska

2012 – IMAGINE – montaż, reż. Andrzej Jakimowski

2012 – SEN JEST ŻYCIEM, portret Janusza Majewskiego – montaż, reż. Stefan Szlachtycz

2011 – SZEROKIE OKO – reżyseria, scenariusz, montaż.

2010 – RÓŻYCZKA – montaż, reż. Jan Kidawa Błoński

2009 – POPIEŁUSZKO. WOLNOŚĆ JEST W NAS – montaż , reż. Rafał Wieczyński

2008 – CZTERY NOCE Z ANNĄ – montaż, reż. Jerzy Skolimowski

2007 – SZTUCZKI – montaż, reż. Andrzej Jakimowski

2005 – SKAZANY NA BLUESA – scenariusz-inspiracja, montaż, reż. Jan Kidawa-Błoński

2004 – MOJE ŻYCIE DLA NIEGO – reżyseria, scenariusz, zdjęcia, montaż

2003 – ZMRUŻ OCZY – montaż, reż. Andrzej Jakimowski

2003 – STARA BAŚŃ – montaż, reż. Jerzy Hofman

2001 – QUO VADIS – montaż, reż. Jerzy Kawalerowicz

1997 – PRZYSTAŃ – montaż, reż. Jan Hryniak

1995 – PUŁKOWNIK KWIATKOWSKI – montaż, reż. Kazimierz Kutz


FESTIWALE I NAGRODY

34th Warsaw Film Festival
25th Minsk Interational Film Festival
26th International Film Festival CAMERIMAGE
The New Vision International Film Festival
Międzynarodowy Festiwal Kina Niezależnego Off Camera
Madrid Indie Film Festival
Buenos Aires Film Festival
South Film and Arts Academy Festival – Best Documentary Feature, Best Production in a Documentary Feature Film
East Europe International Film Festival – Warsaw Edition
Fest Cine Pedra Azul
Southern Cone International Film Festival
Festival de Largos y Cortos de Santiago
South Europe International Film Festival – Valencia Edition
East Europe International Film Festival – Warsaw Edition
L’Europe autour de l’Europe

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!