nowe rozkoszne

Estetyka apetyczności i kulinarnej kreatywności – Michał Korkosz, Rozkoszny – „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują”

Michał Korkosz, czyli Rozkoszny – autor bloga rozkoszny.pl, w swojej kolejnej książce kucharskiej serwuje niesamowicie smakowite propozycje nowoczesnych polskich dań. Uwspółcześnia w niej wersje klasyczne, odkrywa wpływy zagraniczne na polski świat kulinarny, łączy smaki nieoczywiste i zachwyca efektami zestawiania ze sobą proponowanych składników. Zachęca do eksperymentów kulinarnych tych, którzy mają przed nimi opory i tych, którzy je uwielbiają.

Druga, po wydanej w 2020 roku Wegetariańskiej uczcie z polskimi smakami, książka kulinarna Rozkosznego to dopracowany zbiór przepisów osadzony w estetycznej formie. Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują wydawnictwa Buchmann, przykuwają również uwagę paletą kolorystyczną, apetycznymi zdjęciami i ciekawą narracją.

Autor przepisy dzieli na kategorie: surowe, gotowane, na parze, gniecione i blendowane, konfitowane oraz pieczone. Poprzedza je wstępem, w którym przygląda się gotowaniu zależnemu od pór roku i definiuje jego współczesność w Polsce. 

Na tle innych stolic europejskich, takich jak Paryż, Madryt czy Rzym, Warszawa wypada jak tygiel kulturowy, w którym można zasmakować prawie wszystkiego. Na mieście nie spotykamy się przy żurku, a nad miską ramenu. Pomimo deklarowanej miłości do „tradycyjnej” kuchni polskiej, Polacy lubują się w odkrywaniu nowych smaków, a przy tym są wrażliwi na zmiany i wyzwania stawiane przez współczesny świat – pisze Michał we wstępie.

Podkreśla, że pierwsza książka była celebracją tradycyjnej kuchni polskiej, a druga stanowi uwspółcześnienie polskiej klasyki. Proponuje sałatkę z surowego brokuła na lepsze życie, kukurydzę gotowaną na parze z masełkiem lawendowo-tymiankowym czy croque-madame z kozim serem, bakłażanem i sosem mornay. Jest lżej, zdrowiej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie.

Każda kategoria, którą można określić mianem rozdziału, rozpoczyna się ogólną informacją o sposobie przyrządzania potraw. W Surowych Rozkoszny porusza temat technik krojenia żywności, w Na parze tłumaczy, jaki sprzęt i kroki należy uwzględnić, aby otrzymać soczysty produkt bez odpływu jego smaku do wody, a w Infuzowanych, aromatyzowanych zdradza, jak uzyskać idealne masło palone. Prezentowane przepisy nie ograniczają się jednak tylko do nazw kategorii – wykorzystują ją do budowania warstw smaku i tekstur. Na tym polega właśnie gotowanie! – tłumaczy autor Rozkosznych.

Główna część książki to przepisy dotyczące danej kategorii – składają się z poetyckiego opisu, w którym Michał Korkosz opowiada o historii ich przygotowania, uzasadnia wybór kulinarnej metody czy radzi, z czym je łączyć. Informuje o liczbie porcji możliwych do przyrządzenia z podanych proporcji, prezentuje czytelną listę składników i instrukcję realizacji przepisu krok po kroku, a także dzieli się ciekawymi wskazówkami związanymi z konkretnymi daniami. Części przepisów towarzyszy również fotograficzny instruktaż spójny z wersją tekstową.

Bardzo interesujące okazują się strony z podpowiedziami jak przyrządzić coś z niczego na patelni czy w postaci gulaszu. Cokolwiek z patelni to ułożona w odpowiedniej kolejności lista czynności i związanych z nimi opcji, dzięki którym bardzo szybko da się przyrządzić danie metodą stir-frying wtedy, kiedy najbardziej brakuje czasu na gotowanie. Na końcu wydania umieszczony został alfabetyczny indeks, umożliwiający odnalezienie z łatwością przepisu zawierającego konkretny składnik lub danie, na które ma się ochotę.

Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują Michała Korkosza to nie tylko zbiór ciekawych przepisów, których realizacja wiąże się z niebywałymi doznaniami kulinarnymi, ale przede wszystkim to, co pomiędzy nimi: inspirowanie do nabywania kulinarnych umiejętności i wolności w przygotowywaniu przeróżnych dań. Autor zachęca również do traktowania swoich propozycji przepisów jako szablonów, które poddawać można własnym modyfikacjom i eksperymentom. Zachęca do kreatywności i zabawy. 

Wśród serwowanych przez Rozkosznego przepisów figurują między innymi: grillowane morele z pomidorami, kwiatami kopru i kurkumowym olejem chili; parowane pory z kwaśną śmietaną, chrupiącym jajkiem i zielistym chrustem; surówka burakowo-kalarepowa z pistacjami, limonką i chrzanem; gotowana fasolka jak marzenie; kozackie pierogi z miodem i majerankiem czy karmelizowana dynia  z aromatycznymi pestkami i cytrynowym jogurtem. Bogata jest także sekcja Słodzone, obejmująca karmelizowany twarogowy sernik baskijski z sosem pralinowym (a kto raz skosztował sernika baskijskiego Rozkosznego, ten wie, jak trudno zwerbalizować związany z tym zachwyt), laskowe ciastka z czekoladą i solą kłodawską oraz szarlotkę na palonym maśle.

Nowe Rozkoszne to dania lekkie, zdrowe i… przede wszystkim przepyszne. Takie, do których często się wraca. Takie, którymi chce się dzielić z innymi i którym nie można się oprzeć. To sto trzy wyjątkowe przepisy, dzięki którym można pokochać gotowanie (jeśli jeszcze się nie jest jego wielbicielem czy wielbicielką). To książka przepięknie wydana, godna ozdabiania każdej kulinarnej biblioteczki, pełna niesamowicie apetycznych zdjęć i przyjemnej dla oka estetyki. Taka, z której korzysta się z przyjemnością, kolejny raz przekonując się, że Rozkosznemu się po prostu w kulinarnych kwestiach ufa. Posłużę się tu nawet dowodem anegdotycznym: nigdy nie zdarzyło mi się jeszcze, by ktoś nie skomplementował dania, które przyrządziłam zgodnie z tym lub inspirując się tym, co proponuje Michał Korkosz.

Polskiemu wydaniu książki odpowiada również angielskie Polish’d: Modern Vegetarian Cooking from Global Poland i stanowi w mojej ocenie fenomenalny prezent dla zagranicznych znajomych. Udowadniający, że polska kuchnia to nie tylko pierogi z mięsem, kotlety schabowe, bigos z kiełbasą, karkówką i boczkiem czy flaki. Bardzo miło móc opowiadać o tym, że polskie menu współcześnie oferuje dania lekkie i bezmięsne, polecając Rozkosznego.

 

Fot.: Wydawnictwo Buchmann / Grupa Wydawnicza Foksal 

nowe rozkoszne

Overview

Ocena
9 / 10
9

Write a Review

Opublikowane przez

Małgorzata Kilijanek

Pasjonatka sztuki szeroko pojętej. Z wystawy chętnie pobiegnie do kina, zahaczy o targi książki, a w drodze powrotnej przeczyta w biegu fragment „Przekroju” czy „Magazynu Pismo”. Wielbicielka festiwali muzycznych oraz audycji radiowych, a także zagadnień naukowych, psychologii społecznej i czarnej kawy. Swoimi recenzjami, relacjami oraz poleceniami dzieli się z czytelniczkami i czytelnikami Głosu Kultury.

Tagi
Śledź nas
Patronat

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *