Niespieszny, celebrowany czas weekendu to najlepszy moment, żeby ugotować ramen –niebiańskie danie nazywane w Japonii „ucztą dla duszy”.
Inspiracji dostarczą nam przepisy z książki Briana MacDuckstona Ramen w domu.
Pierwsza w Poradni K książka kucharska ukazała się 26 lutego i zbiera świetne recenzje.
Przepisy na tradycyjny ramen zawierają informacje takie, jak: czas przygotowania potrawy, liczba porcji, stopień trudności i wskazanie, czy danie nadaje się dla dzieci. Propozycje dla siebie znajdą też wegetarianie.
W książce znajdziemy wiele ciekawostek, np. niektórzy twierdzą, iż ramen powinno się zjeść w 8 minut, bo potem makaron staje się zbyt miękki. Co zaskakujące, istnieje także wersja ramenu na zimno. Przed rozpoczęciem jedzenia mówimy itadakimasu – czyli mniej więcej „smacznego!” Po zakończonym posiłku mówi się gochisosama, co wyraża wdzięczność za posiłek.
A więc: itadakimasu!
Na polskim rynku pojawiła się właśnie nowa książka o ramenie. I chociaż jej tytuł wskazywać może na uproszczony charakter przepisów, to zdecydowanie polecamy bliżej przyjrzeć się jej zawartości.
Autor, ramen head Brian MacDuckston, znany jest ze swojego nieposkromionego apetytu, ale nie z gotowania. Za tę część książki odpowiada Miyajima Rikisai, który prowadzi w Osace szkołę ramenu dla profesjonalistów. (…) Możecie (…) być pewni, że przepisy są sprawdzone, a techniki zgodne z japońskimi wytycznymi. (…) jest to obecnie jedyna polskojęzyczna pozycja, którą z czystym sumieniem możemy polecić.
Wiktoria Górecka, Pyza Made in Poland
W tej pięknej, jasno napisanej książce, autor, który mieszkał w Japonii i uczył się gotowania ramenu
u japońskich mistrzów, przedstawia, jak można przygotować go w domu. Pisze o tare, czyli duszy ramenu,
o rodzajach wywaru i podaje przepisy na makaron. W świecie, gdzie wszystko musi być na szybko, ramen jest jak medytacja. Jestem przekonana, że podbije świat, a głębia jego smaku zachwyci nasze podniebienia. Polecam gorąco!Eliza Mórawska-Kmita, Whiteplate.com
O autorze
Brian MacDuckston jest koneserem ramenu, mieszka w Japonii. Spędził wiele lat, podróżując po tym kraju i próbując niezliczonych porcji ramenu. Jest absolwentem Szkoły Ramenu w Osace, prowadzi blog Ramen Adventures.
RAMEN W DOMU
Brian MacDuckston
Data premiery: 26.02.2020
Tytuł oryginalny: Ramen at Home
Tłumaczenie: Magdalena Gendźwiłł
Patron medialny: Kuchnia +
Przeczytaj także: Recenzja filmu Ramen. Smak wspomnień