ramen w domu

Ramen w domu – pierwsza książka kucharska wydawnictwa Poradnia K!

Niespieszny, celebrowany czas weekendu to najlepszy moment, żeby ugotować ramen –niebiańskie danie nazywane w Japonii „ucztą dla duszy”.

Inspiracji dostarczą nam przepisy z książki Briana MacDuckstona Ramen w domu.

Pierwsza w Poradni K książka kucharska ukazała się 26 lutego i zbiera świetne recenzje.

Przepisy na tradycyjny ramen zawierają informacje takie, jak: czas przygotowania potrawy, liczba porcji, stopień trudności i wskazanie, czy danie nadaje się dla dzieci. Propozycje dla siebie znajdą też wegetarianie.

W książce znajdziemy  wiele ciekawostek, np. niektórzy twierdzą, iż ramen powinno się zjeść w 8 minut, bo potem makaron staje się zbyt miękki. Co zaskakujące, istnieje także wersja ramenu na zimno. Przed rozpoczęciem jedzenia mówimy itadakimasu – czyli mniej więcej „smacznego!” Po zakończonym posiłku mówi się gochisosama, co wyraża wdzięczność za posiłek.

A więc: itadakimasu!

Na polskim rynku pojawiła się właśnie nowa książka o ramenie. I chociaż jej tytuł wskazywać może na uproszczony charakter przepisów, to zdecydowanie polecamy bliżej przyjrzeć się jej zawartości.

Autor, ramen head Brian MacDuckston, znany jest ze swojego nieposkromionego apetytu, ale nie z gotowania. Za tę część książki odpowiada Miyajima Rikisai, który prowadzi w Osace szkołę ramenu dla profesjonalistów. (…) Możecie (…) być pewni, że przepisy są sprawdzone, a techniki zgodne z japońskimi wytycznymi. (…) jest to obecnie jedyna polskojęzyczna pozycja, którą z czystym sumieniem możemy polecić.

Wiktoria Górecka, Pyza Made in Poland

W tej pięknej, jasno napisanej książce, autor, który mieszkał w Japonii i uczył się gotowania ramenu
u japońskich mistrzów, przedstawia, jak można przygotować go w domu. Pisze o tare, czyli duszy ramenu,
o rodzajach wywaru i podaje przepisy na makaron. W świecie, gdzie wszystko musi być na szybko, ramen jest jak medytacja. Jestem przekonana, że podbije świat, a głębia jego smaku zachwyci nasze podniebienia. Polecam gorąco!

Eliza Mórawska-Kmita, Whiteplate.com


O autorze

Brian MacDuckston jest koneserem ramenu, mieszka w Japonii. Spędził wiele lat, podróżując po tym kraju  i próbując niezliczonych porcji ramenu. Jest absolwentem Szkoły Ramenu w Osace, prowadzi blog Ramen Adventures.

 

RAMEN W DOMU

Brian MacDuckston

Data premiery: 26.02.2020

Tytuł oryginalny: Ramen at Home

Tłumaczenie: Magdalena Gendźwiłł

Patron medialny: Kuchnia +

Przeczytaj także: Recenzja filmu Ramen. Smak wspomnień

ramen w domu

Write a Review

Opublikowane przez

Mateusz Cyra

Redaktor naczelny oraz współzałożyciel portalu Głos Kultury. Twórca artykułów nazywanych "Wielogłos". Prowadzący cykl "Aktualnie na słuchawkach". Wielbiciel kina, który od widowiskowych efektów specjalnych woli spektakularne aktorstwo, a w sztuce filmowej szuka przede wszystkim emocji. Koneser audiobooków. Stan Eminema. Kingowiec. Fan FC Barcelony.  

Tagi
Śledź nas
Patronat

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *