szczęśliwy lazzaro

„Szczęśliwy Lazzaro” w kinach od 8 marca!

Nowy film wielokrotnie nagradzanej autorki Cudów, Alice Rohrwacher, w którym jedną z głównych ról zagrała siostra reżyserki, równie utalentowana Alba Rohrwacher. Szczęśliwy Lazzaro zdobył wiele nagród na światowych festiwalach, m.in. za najlepszy scenariusz na ostatnim festiwalu w Cannes. W kinach od 8 marca 2019 roku. Dystrybutorem filmu jest Aurora Films, a Głos Kultury objął produkcję patronatem medialnym.

OPIS FILMU

Oniryczna opowieść na styku włoskiego neorealizmu i realizmu magicznego koncentruje się wokół spotkania Lazzaro, chłopaka tak poczciwego, że często brany jest za pomyleńca, z pięknoduchem Tancredim, młodym szlachcicem o nad wyraz wybujałej wyobraźni. Życie ich obu w odizolowanej wiosce pasterskiej Inviolata toczy się pod dyktando okropnej markizy Alfonsiny de Luny, królowej imperium tytoniowego i zarazem matki Tancrediego.
Lojalna więź między młodymi mężczyznami zostaje przypieczętowana, kiedy Tancredi prosi Lazzaro, aby ten pomógł mu zorganizować własne porwanie.

Ten dziwny i nieprawdopodobny sojusz jest objawieniem dla Lazzaro i owocuje przyjaźnią tak cenną, że bohater będzie nawet podróżować w czasie i przestrzeni w poszukiwaniu Tancrediego. Pierwszy raz w życiu Lazzaro trafi także do wielkiego miasta…


Nagrody i Festiwale

2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes – konkurs główny, nagroda za najlepszy scenariusz
2018 –ICS Awards – ICS Cannes Award, nagroda za reżyserię dla Alice Rohrwacher
2018 – Europejskie Nagrody Filmowe – nagroda uniwersytecka dla najlepszego filmu, nominacje: najlepszy film europejski, najlepsza aktorka, najlepsza reżyseria, najlepszy scenariusz
2019 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Tromsø (Norwegia) – najlepszy film (nagroda główna – Aurora Award), nagroda specjalna – The Faith in Film Award
2019 – ICS Awards – nominacje: najlepsza reżyseria, najlepszy scenariusz, najlepszy film nieanglojęzyczny
2019 – Nagrody Sant Jordi (Hiszpania) – najlepszy film zagraniczny (nagroda główna)
2018 –  Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Jerozolimie – najlepszy film (nagroda główna)
2018 – Kataloński Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sitges (Hiszpania) – nagroda specjalna Jury, najlepszy film – nagroda Carnet Jove Jury Award, nagroda krytyków –  José Luis Guarner Critic’s Award
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Chicago – najlepszy film (nagroda główna)
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Londynie – konkurs główny
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Monachium – najlepszy film (nominacja)
2018 – Nagrody Stowarzyszenia Dziennikarzy Włoskich – nominacje: najlepszy film, najlepsza aktorka drugoplanowa, najlepsza scenografia


SZCZĘŚLIWY LAZZARO - polski zwiastun (premiera kinowa 8 marca 2019)


Alice Rohrwacher – przyszła na świat 29 grudnia 1981 roku w toskańskiej miejscowości Fiesole, aczkolwiek młodość spędziła w nie mniej prowincjonalnym Castel Giorgio, gdzie urodziła się jej matka, a ojciec Reinhard (z pochodzenia Niemiec) pracował jako pszczelarz. Studiowała literaturę i filozofię na Uniwersytecie w Turynie, po czym ukończyła kurs scenopisarstwa w turyńskiej Holden School. Zadebiutowała w 2011 roku dramatem Ciało niebieskie, pokazywanym na MFF w Cannes w sekcji Quinzaine des Réalisateurs i entuzjastycznie przyjętym przez krytyków. Po trzech latach powróciła na Lazurowe Wybrzeże z autobiograficznymi Cudami, które trafiły już do Konkursu Głównego i w rezultacie zdobyły Grand Prix. Najnowsze dzieło Alice, Szczęśliwy Lazzaro, do którego ponownie zaprosiła przed kamerę siostrę, popularną aktorkę Albę Rohrwacher (Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie, The Place), wyjechało z Cannes z nagrodą za scenariusz.

Filmografia:
2018 Szczęśliwy Lazzaro / Lazzaro felice
2015 De Djess (kr.m.)
2014 9x10 novanta (dok.)
2014 Cuda / Le meraviglie
2011 Ciało niebieskie / Corpo celeste
2006 Czegobrakuje / Checosamanca (dok.)

Informacja i fot.: Aurora Films

szczęśliwy lazzaro

Write a Review

Opublikowane przez

Sylwia Sekret

Redaktorka naczelna i współzałożycielka Głosu Kultury. Absolwentka dyskursu publicznego na Uniwersytecie Śląskim (co brzmi równie bezużytecznie, jak okazało się, że jest w rzeczywistości). Uwielbia pisać i chyba właśnie to w życiu wychodzi jej najlepiej. Kocha komiksy, choć miłość ta przyszła z czasem. Zimą ogląda skoki narciarskie, a latem do czytania musi mieć świeży słonecznik.

Tagi
Śledź nas
Patronat

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *