Święta to szczególny czas w ciągu roku, który chcemy spędzić wraz z rodziną. Spotykamy się przy wspólnym stole, by dobrze zjeść i porozmawiać. Jedzenie, podobnie jak muzyka, od zawsze zbliżało ludzi. Nie bez powodu mówi się, że kuchnia to serce każdego domu. I na szczęście nic nie wskazuje na to, by miałoby się to zmienić. I choć menu świąteczne jest tradycyjne, to jednak warto dostosować je do wszystkich biesiadników: wszystkożerców, ale również do osób ograniczających mięso – wegetarian i wegan. Warzywne menu może być bogate, różnorodne i pełne smakołyków. Poza tym warzywa są lekkostrawne, więc po takim posiłku nie będziemy odczuwać uczucia ciężkości. Alicja Rokicka daje do naszych rąk ponad sto przepisów na proste i smakowite dania zarówno na codzienny, jak i odświętny stół.
Styl „wege” z każdym rokiem staje się coraz bliższy naszemu społeczeństwu. Zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Kupujemy produkty naturalne, przyjazne środowisku. Powstaje coraz więcej restauracji wegańskich i wegetariańskich. Korzystają z nich zarówno wszystkożerni konsumenci, jak i codzienni zjadacze mięsa i ryb, którzy potrafią docenić pyszną, świeżą kuchnię. Zmienia się zatem nasza świadomość. Szczególnym czasem dla każdej rodziny są święta i wielkanocne, i bożonarodzeniowe. Każda pani domu już z wyprzedzeniem planuje świąteczne potrawy. Jednak najważniejsze są rozmowy, spotkania i emocje. Ludzie przy dobrym jedzeniu czują się bezpiecznie, swobodnie, mogą się sobie zwierzyć, opowiedzieć o swoim dniu, wysłuchać historii.
Celebrujmy chwile, jedząc pyszności. Na śniadanie Alicja Rokicka proponuje: pastę bezjajeczną, królewskie tosty z fasolą i porem czy wielkopolski gzik. Z zup do ulubionych należeć mogą: toruńska śliwkowa z piernikiem, góralska kwaśnica i wegerosół z lanymi kluskami. Smakołyki z pasztetów i pieczeni to: wieniec warzywny, pasztet grzybowy z miso, paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą, dynią i jarmużem oraz świąteczna pieczeń z soczewicą. Białe kiełbaski warzywne, dynia faszerowana, kartacze z rydzami, terrina z selera – to faworyci dań głównych. Ci, którzy za rybami nie przepadają, mogą przygotować boczniaki po kaszubsku, filet z tofu czy z selera z majerankiem. Zaś osoby, które chętnie zrezygnują z mięsnych potraw, mogą sięgnąć po gulasz francuski z winem, pulpety z czerstwego pieczywa czy kiełbaski z czerwonej fasoli.
Autorka przygotowała również propozycję dla imprezowiczów. W książce znajdziemy przepis na włoską focaccię z pomidorami, indyjskie bhaji, orientalny hummus z cebulą, meksykański ser z ziemniaka, sycylijską caponatę czy izraelski baba ghanoush z cukinii. U cioci na imieninach sprawdzą się za to: galaretki warzywane, sałatka jarzynowa z sojonezem, sałatka ryżowa z ananasem, a nawet rolada szpinakowa. Słodkożercy uraczą się krantzem z masą orzechową, strudlem z jabłkami, piernikami kawowymi oraz rozpustnym puddingiem świątecznym.
Alicja Rokicka to autorka najstarszego i zarazem najpopularniejszego bloga wegańskiego Wegan Nerd, który dekorowany jest apetycznymi zdjęciami. Nie bez powodu wielokrotnie otrzymywała za niego nagrody. Od kilku lat podróżuje po Polsce z autorskimi wykładami, zachęcając do jedzenia warzyw. Pokazuje, że dania mogą być kolorowe i pełne wyrafinowanego smaku. Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta jest propozycją dla tych wszystkich, którzy chcieliby przejść na zdrową stronę mocy i zamiast eliminować ulubione potrawy, mogą ugotować tradycyjne, znane z dzieciństwa dania w troszkę inny w nowoczesny sposób.
Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Gdańskim. Zgodnie z sentencją Verba volant, scripta manent (słowa ulatują, pismo zostaje) pracuje nad rozprawą doktorską poświęconą interpretacji muzyki w prasie lat ’70 i ‘80. Jej zainteresowania obejmują literaturę i sztukę, ale główna pasja związana jest z tempem 33 obrotów na minutę (mowa oczywiście o muzyce płynącej z płyt winylowych).
Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? ZGADZAM SIĘ
Manage consent
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.