Święta to szczególny czas w ciągu roku, który chcemy spędzić wraz z rodziną. Spotykamy się przy wspólnym stole, by dobrze zjeść i porozmawiać. Jedzenie, podobnie jak muzyka, od zawsze zbliżało ludzi. Nie bez powodu mówi się, że kuchnia to serce każdego domu. I na szczęście nic nie wskazuje na to, by miałoby się to zmienić. I choć menu świąteczne jest tradycyjne, to jednak warto dostosować je do wszystkich biesiadników: wszystkożerców, ale również do osób ograniczających mięso – wegetarian i wegan. Warzywne menu może być bogate, różnorodne i pełne smakołyków. Poza tym warzywa są lekkostrawne, więc po takim posiłku nie będziemy odczuwać uczucia ciężkości. Alicja Rokicka daje do naszych rąk ponad sto przepisów na proste i smakowite dania zarówno na codzienny, jak i odświętny stół.
Styl „wege” z każdym rokiem staje się coraz bliższy naszemu społeczeństwu. Zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Kupujemy produkty naturalne, przyjazne środowisku. Powstaje coraz więcej restauracji wegańskich i wegetariańskich. Korzystają z nich zarówno wszystkożerni konsumenci, jak i codzienni zjadacze mięsa i ryb, którzy potrafią docenić pyszną, świeżą kuchnię. Zmienia się zatem nasza świadomość. Szczególnym czasem dla każdej rodziny są święta i wielkanocne, i bożonarodzeniowe. Każda pani domu już z wyprzedzeniem planuje świąteczne potrawy. Jednak najważniejsze są rozmowy, spotkania i emocje. Ludzie przy dobrym jedzeniu czują się bezpiecznie, swobodnie, mogą się sobie zwierzyć, opowiedzieć o swoim dniu, wysłuchać historii.
Celebrujmy chwile, jedząc pyszności. Na śniadanie Alicja Rokicka proponuje: pastę bezjajeczną, królewskie tosty z fasolą i porem czy wielkopolski gzik. Z zup do ulubionych należeć mogą: toruńska śliwkowa z piernikiem, góralska kwaśnica i wegerosół z lanymi kluskami. Smakołyki z pasztetów i pieczeni to: wieniec warzywny, pasztet grzybowy z miso, paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą, dynią i jarmużem oraz świąteczna pieczeń z soczewicą. Białe kiełbaski warzywne, dynia faszerowana, kartacze z rydzami, terrina z selera – to faworyci dań głównych. Ci, którzy za rybami nie przepadają, mogą przygotować boczniaki po kaszubsku, filet z tofu czy z selera z majerankiem. Zaś osoby, które chętnie zrezygnują z mięsnych potraw, mogą sięgnąć po gulasz francuski z winem, pulpety z czerstwego pieczywa czy kiełbaski z czerwonej fasoli.
Autorka przygotowała również propozycję dla imprezowiczów. W książce znajdziemy przepis na włoską focaccię z pomidorami, indyjskie bhaji, orientalny hummus z cebulą, meksykański ser z ziemniaka, sycylijską caponatę czy izraelski baba ghanoush z cukinii. U cioci na imieninach sprawdzą się za to: galaretki warzywane, sałatka jarzynowa z sojonezem, sałatka ryżowa z ananasem, a nawet rolada szpinakowa. Słodkożercy uraczą się krantzem z masą orzechową, strudlem z jabłkami, piernikami kawowymi oraz rozpustnym puddingiem świątecznym.
Alicja Rokicka to autorka najstarszego i zarazem najpopularniejszego bloga wegańskiego Wegan Nerd, który dekorowany jest apetycznymi zdjęciami. Nie bez powodu wielokrotnie otrzymywała za niego nagrody. Od kilku lat podróżuje po Polsce z autorskimi wykładami, zachęcając do jedzenia warzyw. Pokazuje, że dania mogą być kolorowe i pełne wyrafinowanego smaku. Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta jest propozycją dla tych wszystkich, którzy chcieliby przejść na zdrową stronę mocy i zamiast eliminować ulubione potrawy, mogą ugotować tradycyjne, znane z dzieciństwa dania w troszkę inny w nowoczesny sposób.
Fot.: Wydawnictwo Marginesy
Podobne wpisy:
- Nie jesteś tym, co jesz – Alan Levinovitz -…
- Drukarnia - nowy klub w Warszawie. Ania Rusowicz na otwarciu
- Ta szafa jest za ciasna – Clea DuVall – „Happiest…
- Japońskie zdrowie - Naomi Moriyama, William Doyle -…
- Ramen w domu - pierwsza książka kucharska…
- OFF Festival Katowice 2019: Scena dla muzyki i idei na OFFie