Filmy,Patronat,Wydarzenia

Czeski kandydat do Oscara 2015, “Fair Play”, w kinach już od 28 października

Fair Play
Fair Play

Film Fair Play odsłania kulisy afery dopingowej, która miała miejsce w komunistycznej Czechosłowacji. Reżyserią zajęła się znana i ceniona, między innymi za film Miłość na żądanie, Andrea Sedlácková.  Film pokazywany był na wielu festiwalach filmowych na całym świecie, był również oficjalnym czeskim kandydatem do Oscara w 2015 roku. Fair Play wchodzi do kin 28 października dzięki dystrybucji Aurora Films, a Głos Kultury objął film patronatem medialnym.

“Variety” napisało o filmie Sedláckovej w takich słowach: Trzymający w napięciu obraz czasów, w których ludzie byli zmuszeni działać wbrew swoim przekonaniom, aby zachować pracę lub chronić bliskich. Fabuła filmu przedstawia się natomiast następujaco:

Lata 80. Młoda i utalentowana sprinterka Anna dołącza do narodowej reprezentacji i rozpoczyna intensywne szkolenie celem zakwalifikowania się do igrzysk olimpijskich.

W ramach przygotowań dziewczyna zostaje objęta tajnym „programem medycznym” i wbrew swojej wiedzy nafaszerowana sterydami anabolicznymi. Wydajność biegaczki znacznie się poprawia, ale po tym, jak dostaje zapaści podczas treningu, dowiaduje się prawdy.

W efekcie Anna postanawia kontynuować szkolenie bez środków dopingujących. Jej matka, była zawodowa tenisistka, obawia się jednak, że w ten sposób córka nie będzie w stanie zrównać się poziomem z innymi sportowcami i nie zakwalifikuje się na olimpiadę, która może stanowić jedyną szansę ucieczki na Zachód. Matka postanawia więc w tajemnicy przed córką podawać jej szkodliwe specyfiki.

FAIR PLAY ZWIASTUN PL

Historia jest więc szalenie interesująca, a sam film z pewnością okaże się wciągający, choć niełatwy ze względu na tematykę, jaką porusza. Tym bardziej cieszymy się, że Głos Kultury objął dzieło patronatem medialnym i już niedługo będzie można w związku z tym przeczytać na naszym portalu recenzję Fair Play.

Jeśli zaś chodzi o nagrody, jakie zebrał film na różnych festiwalach, to przedstawiają się one następująco:

Oscary 2015 – oficjalny kandydat Czech
Czeskie Lwy 2015 – 15 nominacji
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmów Niezależnych w Rzymie, nagroda Jury ex aequo z polskim filmem Kebab i Horoskop
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cleveland
2015 – Festiwal Filmowy w Cottbus
2015 – Festiwal Filmów Czeskich i Słowackich w Australii
2015 – Czeski Tydzień Filmowy w Izraelu
2015 – Made in Prague Film Festival w Wielkiej Brytanii
2015 – Młodzieżowy Festiwal w Sztokholmie
2015 – Festiwal Czech Center w Wiedniu
2015 – Pantalla Pinamar Festival w Argentynie
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Boulder
2015 – Czech-Slovak Film Carnivale na Węgrzech
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Palm Springs
2014 – Festiwal Filmowy „Czarne Noce” w Tallinnie
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Lublanie
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Arras
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sztokholmie
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Chicago
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Londynie
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Pusan
2014 –Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Karlowych Warach, Konkurs Główny


rezyserkaAndrea Sedlácková – przyszła na świat 22 lutego 1967 roku w Pradze. Studiowała scenopisarstwo i montaż na praskim Wydziale Filmowym i Telewizyjnym Akademii Sztuk Scenicznych oraz w Fémis– prestiżowej wyższej szkole filmowej w Paryżu. Karierę rozpoczęła we Francji jako montażystka, ale szybko stanęła samodzielnie za kamerą, realizując filmy dla czeskiej telewizji. Po dziś dzień życie prywatne i zawodowe dzieli między oba kraje. Ma na koncie zarówno nominację do Cezara za montaż, jak i do Czeskich Lwów za reżyserię. Ze swoim trzecim filmem kinowym, Fair Play, pozytywnie przyjętym przez krytykę na całym świecie, odwiedziła kilkadziesiąt festiwali. Obecnie przygotowuje się do adaptacji słynnej powieści Tchórze Josefa Škvorecký’ego.

Filmografia:
2014 Fair Play
2014 Życie według Vaclava Havla / Život podle Václava Havla (tv)
2009 Rytmus v patách (tv)
2007 Opravdová láska (tv)
2006 Krásný čas (tv)
2002 Musím tě svést
2002 Můj otec a další muži (tv)
2000 Oběti a vrazi

fair-play-2

Informacje i fot.: Aurora Films

 

Podobne wpisy:

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone gwiazdką *