Oddech

Film „Oddech” w kinach od 17 maja!

Już 17 maja do polskich kin zawita australijski dramat, zatytułowany Oddech. Film ten jest reżyserskim debiutem Simona Bakera, aktora znanego głównie z roli Patricka Jane’a w serialu Mentalista. Dystrybutorem dzieła jest Mayfly, natomiast Głos Kultury objął Oddech patronatem medialnym. 


OPIS FILMU

Poruszająca historia o dorastaniu na postawie światowego bestsellera. Brawurowy debiut aktorski w wykonaniu dwóch młodych surferów.
Lata siedemdziesiąte. Pikelet i Loonie dorastają w małej, spokojnej miejscowości na zachodnim wybrzeżu Australii. Każdą wolną chwilę po szkole spędzają szukając przygód i adrenaliny, nieustannie ze sobą rywalizując. Chłopcy zaprzyjaźniają się z podstarzałym i charyzmatycznym surferem Sando, który namawia ich do podejmowania coraz większego ryzyka.


NAGRODY I FESTIWALE

AACTA – Nagrody Australijskiej Akademii Sztuk Filmowych i Telewizyjnych
Najlepszy aktor drugoplanowy – Simon Baker
Najlepszy dźwięk
Nominacje w kategoriach: Najlepszy Film, Najlepszy reżyser, Najlepsza aktorka
drugoplanowa, Najlepsze zdjęcia, Najlepszy dobór obsady, Najlepszy montaż, Najlepszy
scenariusz adaptowany

Asia Pacific Screen Awards
Nagroda Publiczności

Fantasy Filmfest
Nagroda Publiczności – Świeża Krew


REŻYSER I OBSADA

Simon Baker urodził się 30 lipca 1969 roku w Launceston na północy Tasmanii. Jako nastolatek był mistrzem sportowym w surfingu i piłce wodnej na poziomie krajowym. W latach dziewięćdziesiątych zaczął występować w australijskich serialach telewizyjnych: Ulica E, Zatoka serc oraz Szkoła złamanych serc. Na wielkim ekranie zadebiutował w 1997 roku w roli aktora-geja w hollywoodzkim filmie kryminalnym Tajemnice Los Angeles. W głównych rolach wystąpili: Kevin Spacey, Russel Crowe, Guy Perce oraz Kim Basinger. Największą popularność przyniosła aktorowi główna rola w serialu Mentalista. Za rolę Patricka Jane’a aktor otrzymał w 2010 nominację do Złotego Globa. Oddech jest pełnometrażowym debiutem reżyserskim Simona Bakera.

Reżyser:
2018 Oddech (Breath)
2010-2014 Mentalista (The Mentalist) – odcinki: Red Moon, Blinking Red Light,
Red Sails in the Sunset, My Blue Heaven, The Silver Briefcase
2003 Obrońca (The Guardian) – serial, odcinek My Aim is True
Aktor:
2018 Blue Night, reż. Fabien Constant
2018 Oddech (Breath), reż. Simon Baker
2008-2015 Mentalista (The Mentalist), serial
2006 Diabeł ubiera się u Prady (The Devil Wears Prada), reż. David Frankel
2005 Ring 2, reż. Hideo Nakata
1997 Tajemnice Los Angeles (L.A. Confidential), reż. Curtis Hanson

Elizabeth Debicki jako Eva

Elizabeth Debicki urodziła się 24 sierpnia 1990 roku w Paryżu. Jej ojciec jest Polakiem a matka Australijką, oboje są zawodowymi tancerzami. W wielu pięciu lat, jej rodzina przeniosła się do Melbourne, gdzie Elizabeth
zaczęła trenować balet. Ostatecznie większe zainteresowanie wzbudził w niej teatr. W 2010 roku ukończyła University of Melbourne’s Victorian College of the Arts. Debicki zadebiutowała na dużym ekranie niewielką rola w filmie Kochanie, poznaj moich kumpli (A Few Best Men) w 2011 roku. Dwa lata później zagrała Jordan Baker w hollywoodzkim przeboju Wielki Gatsby. Za tę role otrzymała nagrodę Australijskiej Akademii Sztuk Filmowych i Telewizyjnych dla Najlepszej aktorki drugoplanowej.

Wybrana filmografia:
2018 Wdowy (Widows) reż. Steve McQueen
2018 Oddech (Breath), reż. Simon Baker
2018 Paradoks Cloverfield (The Cloverfield Paradox) reż. Julius Onah
2017 Strażnicy Galaktyki vol. 2 (Guardians of the Galaxy Vol. 2) reż. James Gunn
2015 Kryptonim U.N.C.L.E. (The Man from U.N.C.L.E.) reż. Guy Ritchie
2013 Wielki Gatsby (The Great Gatsby) reż. Baz Luhrmann

Jacek Koman jako Karl Loon

Jacek Koman urodził się 15 sierpnia 1956 roku w Bielsku Białej. W 1978 roku ukończył Łódzka Szkołę Filmową. Na początku lat osiemdziesiątych wyemigrował do Australii, gdzie założył grupę teatralną. Przez wiele lat z sukcesami występował w najlepszych australijskich teatrach. W filmie fabularnym zadebiutował dopiero w 1991 roku, zaczął grać także w serialach i filmach telewizyjnych.

Wybrana filmografia:
2018 Oddech (Breath), reż. Simon Baker
2015 Ziarno prawdy reż. Borys Lankosz
2011 Ghost Rider 2 (Ghost Rider: Spirit of Vengeance), reż. Mark Neveldine i Brian Taylor
2008 Australia reż. Baz Luhrmann
2006 Ludzkie dzieci (Children of Men) reż. Alfonso Cuarón
2001 Moulin Rouge! reż. Baz Luhrmann


POLSKI ZWIASTUN

Oddech zwiastun kinowy HD

Fot.: Mayfly

Oddech

Write a Review

Opublikowane przez

Mateusz Cyra

Redaktor naczelny oraz współzałożyciel portalu Głos Kultury. Twórca artykułów nazywanych "Wielogłos". Prowadzący cykl "Aktualnie na słuchawkach". Wielbiciel kina, który od widowiskowych efektów specjalnych woli spektakularne aktorstwo, a w sztuce filmowej szuka przede wszystkim emocji. Koneser audiobooków. Stan Eminema. Kingowiec. Fan FC Barcelony.  

Tagi
Śledź nas
Patronat

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.